Blog

Tõstukite turvaline kasutamine

Tõstuki ohutus hõlmab paljusid tegureid. Juhid peaksid tõstma ohutusteadlikkust ja pidevalt arendama oma oskuseid. Järelevalveasutused peaksid tõstukite ohutuse ja tehnilise seisundi pidevaks parandamiseks parandama kontrollitaset ja tugevdama järelevalvet, et teatud määral vähendada tõstukiga seotud õnnetuste esinemist.

Kahveltõstukite avariisid esineb sageli ja need põhjustavad sageli suuri vigastusi, peamiselt järgmistel põhjustel:

  1. Tõstuk on suurte mõõtmetega ja suure löögiinertsiga. Tavalise 3t tõstuki kaal on üldjuhul 3 tavalise auto kogumass. Tõstuki kokkupõrkel on löögijõud samaväärne raskeveoki omaga.
  2. Tõstuk liigub suure tõenäosusega tagurpidi. Kahveltõstukite tööomadused on lühimaatransport ning peale- ja mahalaadimine tugeva edasi-tagasi kordusega ning tagasi- ja edasiliikumise tõenäosus on põhimõtteliselt sama. Tagurpidi sõites ei ole vaateväli piisavalt lai ning õnnetused on kerged juhtuma.
  3. Enamikku tõstukeid kasutatakse karmides keskkondades, kus on pikad töötunnid, sagedased käivitus- ja seiskamissagedused ning pidurdustõhusust on lihtne vähenema.
  4. Tõstukijuhtide kvaliteet on ebaühtlane (mõnel juhil on nõrk ohutusteadlikkus) ja töömahukus on kõrge. Enamik kahveltõstuki õnnetusi juhtub kasutamise etapis, eriti kui juht kasutab tõstukit ebamõistlikult või juhib isegi ilma loata. Samas on tõstukijuhtidel kõrge tööintensiivsus ja pikad töötunnid, mis põhjustavad sageli kahveltõstuki õnnetusi väsimuse tõttu.
  5. Tõstuki tööala on kitsas ja töötamine keeruline. Vastukaaluga tõstuk kasutab tagaratta roolimist. Pööramisel kõigub tõstuki tagaosas olev vastukaal tugevalt ja tagumine asend on sõitmiseks pimeala. Juhi hoolimatus võib põhjustada õnnetuse.

Kahveltõstuki õnnetuste vältimiseks ja vähendamiseks võib võtta järgmisi meetmeid:

  • Teostage tõstukitele pidevalt hooldust. Enne iga tõstuki kasutamist peab juht läbi viima tõstuki igapäevase ülevaatuse ning ohtlike tõstukite kasutamine on rangelt keelatud.
  • Tugevdada tõstukijuhtide tehnilist väljaõpet ja ohutusteadlikkust. Tõstukijuhtidel peab olema tööluba ning kiiruse ületamine, ülekoormamine ning joobes juhtimine on rangelt keelatud.
  • Paigaldage kahveltõstuki kokkupõrkevastane hoiatussüsteem, võtke kasutusele UWB juhtmevaba positsioneerimistehnoloogia, personali kulumissildid ja kahveltõstukid paigaldatakse koos tugijaamadega. Kui inimesed tõstukile lähenevad, tuvastab tõstuk ja annab heli- ja visuaalse häiresignaali, mis tuletab juhile meelde, et ta peaks juhile tähelepanu pöörama.
  • Kui tingimused seda võimaldavad, rajada tõstukitele spetsiaalsed läbikäigud ja jalakäijate läbipääsud, et isoleerida tõstukid ruumis jalakäijatest. Kui tingimused seda ei luba, tuleb tõstukitega sõitmise alale üles seada ka hoiatussildid, mis tuletavad jalakäijatele meelde ohutusele tähelepanu pööramist.
Sidebar